Használtautó vásárlás előtti használtautó műszaki átvizsgálás

Használtautó vásárlás bizony nem veszélytelen feladat.

Körültekintőnek kell lenni, a választott jármű műszaki átvizsgálása nem csak szerintünk elengedhetetlen és szükséges feladat vásárlás előtt.

Az alábbi videóban a Családbarát magazin mondja el a véleményét.

 

 

6 hozzászólás a(z) “Használtautó vásárlás előtti használtautó műszaki átvizsgálás” bejegyzéshez

 1. Vásároltam egy személgépkocsit 2014.07.13-án egy kereskedőnél elhozatal után 140Km-erel megállt a motorja és mint később kiderült a kipufogó oldali vezérműtengej nem kapott olajat mert annyira trutymósvol bent a vezérműtengej eltört a vezérmű szijj amin fut. A kereskedésnek már akkor jeleztem hogy nem jo a kocsi trélerel hazavitettem számlával megcsináltattam és a kereskedő nem akar fizetni semmit. A reklamácíós eljárás lezajlott náluk és nem fizetnek semmit ez jött ki postán. Ön szerint mit lehet tenni??? Úgy hogy nem pici kereskedés nem egy jogászal ellátva.

 2. Tisztelt hozzáértők!

  2015 február 16-án vásároltam egy használt autót, hazafelé menet meleg motornál alapjárati gondok jöttek, ez a kereskedésnél (hideg motornál) nem jött elő, nem is tájékoztattak, egyéb hibája is van a gépjárműnek, az üzemanyag-szintjelzés nem működik! Még aznap este felhívtam a kereskedőt hogy gondok vannak, holnap elviszem az autószerelőmhöz és ha költséges a javítás akkor szeretném visszavinni az autót, készséges volt elfogadta! Másnap a szerelőm megállapította: az autóba nem hivatalosan gáz volt szerelve, ez valószínűleg elkoszolhatta a motort ami emiatt ingadozó alapjárattam jár, néha meg meg áll! A szintjelő hiba is ennek köszönhető, mert a gáz miatt az ac-pumpa rossz minőségűre cseréje ezt is befolyásolja, erről sem kaptam tájékoztatást, csak hazafelé tartva az első tankolás után vettem észre hogy össze vissza jár (üres tankkal ezt nem lehetett megállípítani mert akkor eleve üres a jelzés)
  Az autószerelőm javaslatára elmentem a PorscheM5 nagyszervízbe ahol kikértem az autó történetét (erre azért volt lehetőségem mert a vásárlás napján gyorsított eljárásban a kereskedésben nevemre is íratták az autót)
  Kiderült hogy volt sérülve az autó, mivel nem hangzott el hogy nem volt sérült az autó, ezért én ezt nem is támadnám mert valóban szakszerűen láthatatlanul lett javítva, nagyon pici nyomok utalnak rá, amit az autószerelőm szúrt ki!

  Most ott tart a dolog hogy jövő héten hétfőn reggel nyolcra viszem a kereskedő autószerelőjéhez aki elvégzi a nemtudomilyen szűrő tisztítását esetleges cseréjét! jó esetben megjavul az alapjárat, akkor már “csak” a szintjelző javítását kell letolnom a torkukon, ha a motor továbbra is hibás lesz, van-e lehetőségem, jogom kérni az autó vételárának a visszatérítését még ha az átírás költségét be is kell nyelnem ez 989000Ft-az autó ára +155000 a régi autóm, – 66000Ft az átírás költsége tehát 1.078.000 Ft vissza kötelesek-e adni ezt az összeget, vagy kérhetem az autó javítását aminek a költségeit teljes mértékben a kereskedés kell hogy álljon?
  Nagyon várom a gyors válaszokat, bár nem biztos hogy itt a helye ennek a történetnek! Kikérem egy ügyvéd véleményét is, az információit igyekszem itt is közölni!

  • Kedves Farkas Gergely!

   Az ügyvéd véleménye mindenképpen fontos, mert minden eset más és más.
   Szerintem esetünkben kulcsfontosságú kérdés, hogy papíron kitől vette az autót, ha kereskedéstől akkor nyilván a kereskedéssnek kell szavatossági jogát bizonyítnai.

   Én ha egyébként az autó rendben van, inkább egyezkednék velük, és ha valamennyi javítási költséget bevállalnak akkor örülni kell.
   Bármilyen értékű autónál, 2-300 ezer Ft-nak kell lenni zsebben, pusztán azért hogy a megvett autót leszervizeljük, sajna használtautót sosem friss szervizzel adnak el a tulajok, egy-két kivételtől eltekintve.
   Ha ennél nagyobb összegű javítás lenne, akkor fontolgatnám a jogi lépéseket, de ez az én véleményem.
   Jelen esetben azért voltak érdekes dolgok eltitkolva, de azt a gázszettes dolgot nem értem, mert gázszett beszerelésekor semmilyen ac pumpát nem kell roszabb minőségűre cserélni.
   Az hogy volt sérült, az ilyen értékű autónál szerintem nem számít jogilag, a lényeg hogy a vásárlás pillanatában volt-e sérülése. Sérülést nem lehet elrejteni, meg önis írta szépen lett javítva minden.

   Látom régi autóját is beadta, erre figyeljen, hogy ott pedig önnek van szavatossági kötelezettsége, viszont nagy eséllyel ott a kereskedésnek kell bizonyítani igazát, ha bármi rejtett(amit ön nem írt le az adásvételiben) hibája lenne.

   • Köszönöm a gyors választ, az ügyvédtől holnap kapok tanácsadást, magam is úgy gondolom hogy ha javítják mind a motort, mind pedig a szintjelzést (ezt a szerelőm mondta hogy a gáz beszerelésével függ össze az ac-pumpa végett) ebben az esetben elfogadom és megnyugszok! Az autó egy 2008/10havi Skoda Fabia II és Ha a motorhibát nem oldja meg a tisztítás nem tudom hogy mik a lehetőségeim, nem szeretnék autó nélkül maradni, szükséges a mindennapi életünkhöz (munkába járás, bevásárlás), ha hosszabb ideig ott kell hagynom az autót a kereskedésnél kell találni egy alternatív megoldást akár egy kölcsönadási szerződést írni egy másik autóra, amit én úgy gondolom díjtérítés nélkül kellene biztosítsanak nekem (persze az üzemanyag használat engem terhelne), bízok a legjobbakban hogy egy folytószelep takarítással megoldódnak a gondok (nem tartja kizártnak a szerelőm)! Egyébként amikor megmutattam neki az autót szerkezetileg mind a futóművet, mind a felfüggesztést rendben találta, a kipufogót fog kelleni cserélni majd, valamit az abroncsok el vannak öregedve, mind a 4 azokat kell majd cserélnem (a bordamélység jó, de repedezett kicsit a gumi) egy 94-es swift sedant hagytam ott aminek igazából a korrodált alvázon kívül (ami tipushiba) más gondja nincs, volt törve, de jól javítva, viszont egyértelműen látszik hogy javítva lett még akkor is ha színre fújatja a kereskedő a cserélt karosszéria elemeket! Valóban én sem nézettem át szerelővel hogy pontosan képben legyek a suzuki állapotával, viszont mindent elmondtam amit az autóról tudni kell, az biztos hogy többért tudja majd eladni mint amiért beszámította (több az extra benne mint a szóban forgó fábiában központi zár, riasztó) neki is meg kell élni, de hogy eltitkolta az autó hibáit és rajtam gazdagodjon meg duplán az nagyon nem szép dolog, és az a minimum hogy orvosolja, ellenkező esetben harcolni fogok az igazamért! sokat tanultam és nem így csinálnám, késő bánat de bízok benne hogy nem jövök ki belőle rosszul!

 3. Megjött a válasz:
  A felmerült kérdéskörben az alábbi tájékoztatást adom:
  Álláspontom szerint az Eladó hibásan teljesített. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti hibás teljesítés fogalma a következő:

  „6: 157.§ (1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.”

  Hibásan teljesített az Eladó, mert bár ugyan a tulajdonjog átruházási szerződésben (a továbbiakban: szerződés) rögzítették, hogy „eladó a vevőt a gépkocsi műszaki állapotáról, (esetleges) sérüléseiről részletesen tájékoztatta, aki ezt tudomásul vette”, azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezek a műszaki állapotra vonatkoznak (sérült, törött volt-e stb.), nem pedig a gépjármű paramétereire. A szerződésben azonban sehol sincs rögzítve a gáz üzemmód, vagy a gáz üzemmódúvá alakítás, és tekintettel arra, hogy a keletkezett problémák erre vezethetők vissza, ezért erről az Eladónak Önt tájékoztatnia kellett volna.

  1. Első körben fontos, hogy a szakember ismerősétől kérjen be írásban egy nyilatkozatot a telefonban már elmondottakról vagyis arról, hogy a gépjárművet érintő hibák valószínűsíthetően a gázüzemi átalakításból erednek. Álláspontom szerint az is előnyös lenne, ha ez a nyilatkozat tartalmazná egy olyan véleményt is, hogy egy szakértő nélkül eljáró magánszemély a gázüzemi átalakítást az adásvétel időpontjában nem ismerhette fel.

  2. A felmerült problémá(ka)t mindenképp fontos, hogy Ön írásban jelezze az eladó felé, amelyhez csatolja a rendelkezésre álló szakértői véleményt is.

  Ezen lépések azért fontosak, mert Önnek, mint fogyasztónak/vevőnek a hibát haladéktalanul jelentenie kell az Eladó felé.

  3. Tekintettel arra, hogy Ön, mint a Ptk. 8:1.§ (1) bek. 3. pont szerinti fogyasztó („a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy”), valamint az Eladó, mint ugyanezen szakasz 4. pontja szerinti vállalkozás („a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körében eljáró személy”) között köttetett meg, ezért a szerződés a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet1.§ (1) bek-e alapján fogyasztói szerződésnek minősül.

  Mindezért a Ptk. 6:158.§-a alapján a „fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül a fogyasztó által felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.” Mindezért tehát az Eladónak kell bizonyítania, hogy

  a) a gépjármű az átadás időpontjában nem volt hibás (ami az előzőek alapján azonnal megdől),
  b) Önt tájékoztatta arról, hogy a gépjárművet gázüzeművé alakították át.

  4. Az eladói hibás teljesítés esetén Önt pedig az alábbi jogok illetik meg:

  a) kijavítást vagy kicserélést kérhet, ha ez nem lehetséges

  b) az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelheti,

  c) a hibát az Eladó költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja,

  d) vagy a szerződéstől elállhat, ha az Eladó a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a megfelelő határidőn belül, az Ön érdekeit figyelembe véve nem tud eleget tenni, vagy ha a Önnek a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.
  ————
  Sajnos az autószerelőmtől azt a választ kaptam hogy nem lehet egyértelműen a gázüzemre fogni a meghibásodást, így ezt leírni sem tudja,az viszont egyértelműen látszik hogy volt benne gázüzem ezt leírhatja, de nem vagyok vele előrébb!
  Elhatározásom hogy ha nem javíttatja meg az autót jövőhét hétfőhöz 1 héten belül elállok a szerződéstől!

  • Kedves Gergely!
   Köszönjük hogy megírta a további infókat, hátha más számára is tanulságos lesz a dolog!
   Remélem sikerül az igazát bizonyítani, és remélem közös megegyezés lesz a vége mert mindig az a legjobb mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *