A leghasznosabb műszeres vizsgálatok állapotfelméréskor, ne hagyja ki!

    Alábbi cikkünkben azt nézzük meg, hogy szerintünk mik azok a legfontosabb és önmagában hasznos vizsgálatok, amiket nem érdemes kihagyni használtautó vásárlás esetén.

    Szakértőink szerint az alábbi műszeres vizsgálatok nagyon fontosak:

1. Kipufogógáz összetétel vizsgálatCOmeres_k

  Nem csak azért fontos tudnunk hogy autónk teljesíti-e a környezetvédelmi normánkat, mert szennyezhetjük környezetünket, hanem mert súlyos százezres, akár milliós kiadásoktól menthetjük meg magunkat.

  A mai modern autók igen precíziós eszközök. Ahhoz hogy az üzemanyag elégetése által keletkezett gázok a gyári összetételt mutassák, nagyon sok drága alkatrésznek kell tökéletesen működnie. Amennyiben az autó nem a gyári értékeket produkálja, az alábbi területek rejthetnek hibákat, melyek további felderítése és hibajavítása súlyos pénzeket emészthet fel:

  • üzemanyag ellátó rendszer
  • gyújtás alkatrészei
  • kipufogó rendszer
  •  katalizátor
  •  motor henger kopás
  • motor mechanikai alkatrészek, például főtengely, hengerfej alkatrészei
  • stb…

Amennyiben az autónk nem teljesíti a gyári értékeket, műszaki vizsgán sem fog átmenni, legkésőbb addig orvosolni kell a hibákat.

Egy ilyen vizsgálat még azért is hasznos, mivel az autó meg van kicsit hajtva álló helyzetben, így láthatjuk szemmel a nem megfelelő színű gázokat(kék, fekete bizonyos esetekben), amik megint csak rendellenességekre, kopásra utalhatnak. Az ideiglenesen orvosolt hibák is előjöhetnek ezen a terhelésen, amit a mérés okoz.

Egy ilyen vizsgálat ára általában 5 – 8 ezer Ft körül alakul, ne spóroljuk el.

 2. Fékhatás mérés fékpadonfekpad_k

  Autónk egyik legfontosabb biztonsági tartozéka a fék, nem kérdéses, hogy jó állapota nagyon fontos. Ezzel az eszközzel a tényleges fékerőt, annak eloszlását lehet mérni, fontos, hogy oldalanként egyformán fogjanak, valamint a kézifék állapotát. Ezt ránézésre nem lehet megmondani.

Egy rossz fékkel rendelkező autót meg lehet venni, csak számoljunk azonnali felújításával, és alkudjuk le az árból, ha lehet. A fék teljes felújítása sokkal jobban előre becsülhető költségtétel, mint mondjuk egy motorprobléma, ráadásul a fék kopóeszköz, előbb utóbb fel kell újítani. Mielőtt használnánk javítassuk meg, ne közlekedjünk vele!

   Egy teljes fékrendszer felújítás munkadíjjal egy kisebb autón is több mint százezer forint, nem érdemes kihagyni ezt a 2-3 ezer Ft-os vizsgálatot.

3. Rázópados futómű vizsgálatrazopad_k

  A lengéscsillapítók, rugók állapotát igencsak nehéz szemrevételezéssel megállapítani, ezért javasoljuk ezt a vizsgálatot. A magyar utak ráadásul átlagnál jobban terhelik a futóművet.

A futómű ezen mérhető elemei kopó alkatrésznek tekinthetőek, de mint költség érdemes vele számolni.

4. Alaphelyzeti áramfelvétel mérésmultimeter_k

  Ez egy viszonylag egyszerű művelet, azt lehet megmérni, hogy az autónak úgymond nyugalmi, bezárt állapotban mekkora az áramfelvétele. Ebből, és az akkumulátor kapacitásából könnyen ki tudjuk számolni, hogy mennyi idő alatt merül le az autó használat nélkül.

Sajnos személyesen már jártam úgy, hogy az előző tulajdonos által beszerelt utólagos biztonsági rendszerek 4 nap alatt leszívták az autóm akkumulátorát, nem egy akkumulátort tönkretéve, majd a végén szakértővel kellett visszaállítatnom a gyári állapotot nem kis pénzért.

5. Hibakódok kiolvasásahibakodolvaso_k

  Nem mindenható eszköz, de jó támpontot ad már meglévő hibák jelenlétének észrevételére. Sajnos a mechanikai sérüléseket legtöbbször nem veszi észre az autó elektronikai rendszere, viszont ami érzékelők által észrevehető, az bekerül a hibatárolóba.

Egy ilyen vizsgálat ára általában 4500  – 7000 Ft, a szerviz óradíjától, és az autó típusától függően.

6. Festékvastagság mérés.festekretegmero_k

  Ezt már szinte mindenki hallotta. Segítségével a fém elemeken meg lehet vizsgálni a festék vastagság értékét. Egy jobb eszközzel könnyen megállapíthatjuk még a profi fényezői munka esetén is , melyik elemek voltak már fényezve.

Ha egy autón vannak fényezett elemek, az nem feltétlen probléma, inkább úgy mondom alkutényező.

Egy szépen fényezett elem, megfelelő karbantartással bírhatja sokáig, amire oda kell figyelni, hogy időnként érdemes egy teljes autó polírozást alkalmazni, mert bizony a különböző korban fényezett elemek másként amortizálódnak, például egy árnyalattal eltérhetnek. Ezen segíthetünk polírozással. Sajnos a magyar valóságban én kevés utólag fényezett elemet találtam, ami nem kezdett volna korábban korrodálni, mint a gyárilag fényezett elemek.

Egy használt autótól szerintem irreális elvárni, hogy ne legyen rajta egy két fényezett elem, simán önhibánkon kívül is bármi történhet. Ami fontos, hogy a fényezések, illesztések stb.. komplex vizsgálata során lehet következtetni arra, hogy a jármű csak kisebb koccanás vagy nagyobb baleset részese lehetett-e. Így könnyebb mérlegelni az autó ár / érték arányát.

7. Csápos emelőcsapos_emelo_k

  Ez bár nem konkrét diagnosztikai eszköz, viszont ahhoz,  hogy a járművet alaposabban át tudjuk vizsgálni, szinte elengedhetetlen. Akármilyen szerelőt vihetünk magunkkal, nem fog minden részt látni, vizsgálni az autó alján aláfekvéses, vagy emelős aláfekvéses módszerrel.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *